Dit is Cornelishoeve

In Cornelishoeve is ruimte voor drie vrijstaande woningen en 24 twee-onder-een-kap-woningen. De woningen zijn onderdeel van een kleine gemeenschap met een gezamenlijke binnenplaats en gedeelde faciliteiten zoals onder meer een plein, moestuin, boomgaard en kas.

Eén vrijstaande woning staat direct bij de entree van Cornelishoeve aan de IJweg en past in het beeld van de overige woningen in dit gebied. De tweede vrijstaande woning vind je bij de opgang naar het erf en de derde vrijstaande woning bevindt zich achter op het erf en is in de vorm van een hooiberg. De twee-onder-een-kap-woningen zijn modern met kenmerken om wonen op het erf te benadrukken. Maar er is ook ruimte voor jouw eigen plek. Dankzij een erfafscheiding achter de woningen heb jij binnen én buiten grond waar jij je altijd terug kunt trekken.

Duurzaam wonen

Wonen in Cornelishoeve betekent duurzaam wonen. Elke woning beschikt over een individuele warmtepomp en is circulair gebouwd. Op het erf komen zonnepanelen en wordt op andere manieren gezocht naar mogelijkheden om energie op te wekken. Met als uitgangspunt dat bijvoorbeeld de gezamenlijke kas en de gedeelde binnenplaats voorzien worden van eigen energie.

Parkeren

Parkeren doe je in Cornelishoeve op je eigen erf. Bij de meeste woningen is plek voor een auto bij de woning, maar je kunt ook de auto kwijt op het binnenterrein onder de overdekte ‘schuur’ of op de gemeenschappelijke parkeerplekken. Dit zijn parkeerplekken voor bewoners én bezoekers.

Op vier woningen na beschikt elke woning over een eigen parkeerplaats. Bewoners zonder eigen parkeerplaats voor de deur, krijgen een plek in de gemeenschappelijke parkeerplaats onder de overdekte ‘schuur’. Alle bewoners krijgen de mogelijkheid om een eigen laadpaal voor een elektrische auto te installeren.

Architect aan het woord

Wytse de Winter van KVDK Architecten heeft met veel plezier gewerkt aan de ontwerpen voor Cornelishoeve en is trots op het unieke eindresultaat.

“Cornelishoeve ligt op de grens van Hoofddorp en agrarisch Haarlemmermeer. Bij de totstandkoming van Cornelishoeve hebben we geprobeerd het beste van deze twee werelden samen te voegen. Wonen achter het ‘boerenerf’ in woningen die niet de standaard zijn in Hoofddorp, maar wel tussen bestaande bebouwing past.

Zo is de vrijstaande woning bij de entree van het erf aan de IJweg naar de weg gericht en in lijn met andere woningen aan deze weg. Op het erf zelf staan de twee-onder-een-kapwoningen die een eigen stijl hebben kenmerkend voor Cornelishoeve: moderne woningen met een vleugje karakter van een agrarische schuur. Daarnaast hebben wij geprobeerd een stukje openheid te bewaren in dit gebied. De ruimtes op het erf en tussen de woningen moeten hier mede voor zorgen.

Op de binnenplaats wordt het gezamenlijk wonen en leven gestimuleerd. Hier vind je een moestuin, kas en overdekte parkeerplekken waar je zonder auto’s ook perfect kunt barbecueën. Aan de bewoners zelf om hier invulling aan te geven. Dat geldt ook voor jouw eigen plek. Het erf is zo ingedeeld dat samenleven een belangrijk onderdeel van Cornelishoeve is met de mogelijkheden om soms ook te kiezen voor jezelf. Zoek de balans tussen samen zijn en een stukje beslotenheid indien gewenst. De woningen zijn zo opgesteld dat jij binnen én buiten ook heerlijk jouw eigen plekje kunt creëren.”